vineri, 17 februarie 2012

Invatatoarea cu ochii de aur

Rezumat de Raboca Daiana:
In opinia mea carte pe care am citit-o in vacanta de iarna , este foarte interesanta si faorte impresionanta deoarece este vorba despre un soldat care la intoarcerea din razboi afla de la sora lui , Adriani ca mama lor a murit.Apoi isi aduce aminte de promisiunea facuta camaradului sau de razboi ,si colegului sau de camera , caruia i-a promis ca ii va duce sotiei lui cutia ce-a mica in care se afla ceasul lui si multe alte lucruri.
A petrecut mult timp in spital impreuna cu acesta . Vranas  avea o rana mai adanca care i-a afectat membrul si nu se putea misca, iar Leones era si el ranit la coapsa.Vranas a murit fix cand medicii l-au eliberat pe Leonis , apoi nu dupa mult timp primeste o scrisoare de la nasul sau de la tara , de la Megaloni , care ii face o invitatie.Afland ca e satul mult dorit si asteptat de Leonis si de sora lui Adriani , acestia nu mai stau pe canduri si pleaca .
Adriani si Leonis ajung la Megalani , la castel , iar Adriani isi aduce aminte de tatal sau care ii trezisera amintiri ce o spereau.
Leonis se intalneste cu vaduva camaradului sau si reuseste sa-i dea scrisoara care a promis ca va ajunge in mainile lui Vranas.Apoi mai tarziu afla ca aceastqa femeie pe nume Sapho are un copil schilod si mai  are in grija o femeie caruia i-a fost taiata limba.
Leonis si Adreiani isi fac multe cunostinte pe parcursul acestei lungi vizite facuta la tara.Le cunosc pe cele edoua fiice ale primarului , Lulu si Aspasia , pe Kim Iamaki.Drivas o ura pe doamna Sapho deoarece atunci cand primarul a facut un parastas de primire pomenire pentru victimele din razboi , Sapho , a scris pe parastas un lucru care pe Drivas l-a enervat rau  si a evitat oarecum sa se mai intalneasca cu ea.Dar odata Adriani o invita pe Sapho  la ei unde era si Drivas.Si aceasta incepu sa le povesteasca celor doi frati  ca atunci cand era la varsta de 12 ani , mama ei a decedat si la varsta frageda de 16 ani , a trebuit sa se casatoreasca cu Vranas pe care nu il iubea deloc, iar acesta o maltrata, mai rau a aparut si un copil schilod.Lui trivaz i s-a trezit un sentiment de protectie  si chiar a salvat-o de la viata cand au vrut sa mearga aproape de locul unde s-a produs explozia.Dr m-a strest faptul ca zicea si ii aducea flori lui Vranas.El a mai fost odata erou cand a salvat doi copii de la iancendiu.
Dar Drivassimptea pe zi ce trece nevoia de a o intalni pe  Sapho .Lului si Aspasia purtau invidie fata de Sapho.Drivas statea si ii zicea ca nu poate sa ii stea in cale si pleaca la Spaho acasa , iar aceasta il asteapta  cu mainile si bratele deschise.Situatia aceasta a fost intrerupta chiar atunci cand acestia au vrut sa se sarute, deoarece Drivas vazu poza lui Vranas ......
Dupa o scruta perioada  se hotarasera sa plece din MEgaloni deoarece acesta nu mai voia sa mearga si sa se intalneasca cu Sapho.
Adriani nu se impotrivi si se hotarara sa plece.Dar acest roman se termina destul de frumos , dar  cu un mister , deoarece nu stim daca drivas si ADriani au plecat din Megaloni  sau au ramas.
Adriani petrecuse inainte de plecare cu Lulu si Aspasia .
A fost o carte frumoasa , eu as recomanda-o tuturor , si pe mine m-a tinut insuspans.Sincera sa fiu , eram putin suparata fiindca Drivas si Sapho nu s-au casatorit.Am parcurs aceasta carte cu supans, bucurie si emotii.

Un comentariu:

  1. Rezumat de Iujan Cristina:
    In aceasta vacanta de iarna , profesoara ne-a recomandat romanul Invatatoarea cu ochii de aur de Stratis Mirvillis.O carte care parea sa aiba un titlu destul de monoton , care sa nu prevada nimic din desfasurarea romanului.
    Actiunea incepe intr-o perioada de razboi , ,mai exact Al Doilea Razboi Mondial ,cand un soldat , intors din razboi afla la intoarcerea in tara ca mama lui a decedat.Isi aduce aminte de promisiunea facuta fata de camaradul sau de razboi , care s-a stins din viata datorita in urma ranilor grave acuzate la membre.
    Leonis si sora acestuia , Adriani hotarasc sa plece la tara , la Megalani.
    Cei doi ajung in sat , la castel.
    Leonis o intalneste pe sotia fostului sau coleg , Sapho si reuseste sa-i dea scriosarea si portmoneul de la sotul ei decedat.Leonis afla ca aceasta are un baietel care este bolnav si schilod.
    Pe parcursul lungii lor sederi la tara ,Leonis si Adriani reusesc sa=si faca multe cunostinte si sa se integreze in comunitatea lor.
    Drivas , este un barbat profund indragostit de Sapho.Incearca sa o cucereasca oferindu-i flori dar avea unele retineri temandu-se oarecum de Vranas.Drivas ii ofera protectie lui Sapho oferindu-i sprijinul sau.
    Povestea care are la baza o poveste de dragoste , partial netraita si o continuare inexistenta , nu m-a impresionat cu finalul , acesta ne fiind unul intens , si explicit cu continuarea personajelor.Totusi am deprins unele lucruri si un nou sens de exprimare.

    RăspundețiȘtergere